Saar en Jop
Nu bestellen!
praten over seksualiteit

Gesprekstips bij Saar en Jop

Hieronder vind je enkele gesprekstips voor bij de tekeningen uit 'Saar en Jop. Over identiteit, vriendschap en intimiteit'.

Kleding
Op de zoekplaat met kleding is veel verschillende kleding te vinden. Vraag je kind welke kleding het leuk vindt voor zichzelf en waarom. Of je dochter wel of niet voor de roze kleding en haarknipjes kiest, of je zoon voor de spijkerbroek, is niet belangrijk. Laat je kind zelf kiezen, accepteer die keuze en praat erover.

Spelen
Op de tekeningen zien kinderen speelgoed liggen en Jop en Saar spelen op meerdere tekeningen met verschillend speelgoed (bal, fiets, pop, auto). Help je kind na te denken over met welk speelgoed het graag speelt en waarom.

Vriendschap
Gebruik de platen in het boek om te praten over vriendschap. Wie is je vriend en waarom? Praat over wat je kind graag doet en met wie het graag speelt. Gebruik voorbeelden uit het dagelijks leven, verwijs bijvoorbeeld naar eigen vriendjes of vriendinnetjes.

Vrienden hoeven niet altijd alles samen te doen. Ook in een vriendschap mag je ‘nee’ zeggen. Je kunt vrienden zijn en toch erg verschillen van elkaar. Op een tekening zie je bijvoorbeeld dat Saar zich heeft verkleed als prinses, maar dat Jop dat niet leuk vindt. Daarna besluiten ze om samen buiten te spelen, iets wat ze allebei leuk vinden. Soms ben je het misschien niet met elkaar eens en heb je ruzie. Maar, als je vrienden bent kun je ook een ruzie weer goedmaken. Vraag aan je kind hoe het een ruzie zou goedmaken en praat met elkaar daarover.

Intimiteit
Kleine details op de tekeningen zijn een aanleiding om over intimiteit te praten. De vader en moeder van Jop geven elkaar een zoen. Bij het voorlezen van een verhaaltje zitten Jop en Saar gezellig tegen de vader van Jop aan. Na het spelen kruipen Jop en Saar bij elkaar in de grote stoel. Je kunt met je kind praten over waarom ze dat doen en of ze dat wel of niet fijn vinden. Ook is het erg makkelijk om tijdens het lezen aan je kind te vertellen dat je van elkaar houdt. Als Saar en Jop dicht tegen elkaar aan zitten, kun je je kind bijvoorbeeld ook een knuffel geven en vertellen waarom je dat doet.

In dit gesprek kun je ook goed doorpraten over wanneer je wat doet. Op de laatste zoekplaat zie je verschillende vormen van intimiteit: Jop en Saar geven elkaar een knuffel, kusje, handje, arm of cadeautje. Gebruik deze tekening om te praten over wat je kind wel of niet prettig vindt. Geef je een kennis bij het weggaan een kusje? Nee, maar waarom dan niet? Opa geef je wel een kusje of knuffel, waarom is dat? Bespreek het verschil tussen mensen die het kind goed kent en mensen die het kind minder goed kent en waar het dus ook niet intiem mee hoeft te zijn.

Als je met elkaar aan het praten bent over intimiteit, kun je ook verder praten over ‘intimiteit en grenzen’ aan de hand van de zoekplaat met de kleding erop. Jop en Saar zijn hierop bloot te zien en tussen de kledingstukken zie je ook ondergoed. Gebruik dat om uit te leggen dat je kleding draagt om jezelf te beschermen. De kleren beschermen je tegen de kou, maar laten ook zien dat je lichaam bijzonder is. Niet iedereen hoeft je hele lichaam te zien. Daarom draag je altijd ondergoed of, in het zwembad, zwemkleding. 

© 2020 Arjet Borger - Alle rechten voorbehouden