Saar en Jop
Nu bestellen!
praten over seksualiteit

Relationele en seksuele vorming

Relationele en seksuele vorming gaat over hoe jonge kinderen zich vanaf de geboorte ontwikkelen op zowel relationeel en seksueel vlak. Een kind zoekt contact, het wil geknuffeld worden en het leert van zijn of haar ouders hoe je met elkaar omgaat. Ze leren hoe ze zich gedragen naar anderen toe: niet alleen hoe ze kunnen laten merken dat ze iemand lief vinden, maar ook hoe ze leren zelf aan te geven wat ze niet prettig vinden.

Het eerste boek over Saar en Jop is voor kinderen van 3-6 jaar. Zij zijn nog niet met seksualiteit bezig, maar ze ontdekken wel de verschillen tussen hun eigen lichaam en dat van een ander. Ze merken dat ze sommige dingen wel leuk vinden, andere dingen niet en ze moeten leren samen spelen. De tekeningen helpen je daar met hen over te praten.

Seksuele voorlichting gaat vooral over de lichamelijke veranderingen bij jongens en meisjes in de puberteit, geslachtsgemeenschap, voortplanting en bijvoorbeeld anticonceptiegebruik. Vaak begin je hier mee als je kind vragen begint te stellen, zo ongeveer rond de leeftijd van een jaar of zes. Het nieuwe prentenboek 'Saar en Jop praten over seksualiteit' is goed te gebruiken voor het praten over seksualiteit en het geven van seksuele voorlichting. Het is geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Enkele tips

  • Al voordat je kinderen iets vertelt, hebben ze al naar jou gekeken en jou als voorbeeld gezien. Niet alleen in hoe je met jezelf, maar ook in hoe je met je partner en andere mensen omgaat.
  • Hoe je over intimiteit en seksualiteit denkt en praat, beïnvloedt je kinderen. Wees je daarom bewust van je eigen mening en gedrag.
  • Als je zoon of dochter ziet dat jij jezelf mooi vindt en goed verzorgt, leert een kind dat zijn of haar lichaam waardevol is: iets om trots op te zijn en goed te beschermen.
  • Je kunt kinderen nooit teveel verwennen met positieve aandacht, complimenten, waardering voor wat ze doen en prettig lichamelijk contact.

In 2013 is het boek In gesprek over seks verschenen, voor ouders en opvoeders over de seksuele opvoeding van kinderen en jongeren.

© 2020 Arjet Borger - Alle rechten voorbehouden